2017-25 p-No.  © espen surnevik


Foto
Rasmus Norlander — Zürich


Utmerkelser
European Steel Design Award - Award of Excellence - 2019

Tretopphytter - PAN  2016—2018


Adresse: Gjesåsen / Åsnes / Hedmark / Norge
Byggherre: privat - PAN-tretopphytter
Entreprenør: Bygg- Tømrermester Terje Nymoen As og ARMEC AS


PAN - tretopphytter er et privat prosjekt på Gjesåsen i Åsnes kommune i Hedmark. Hyttene er planlagt rundt opplevelsen av å bo oppe blant trærne inne i Hedmarkskogene, på Finnskogen.

Hyttene er løftet opp fra skogbunnen ved bruk av slanke stålkonstruksjoner. Hver hytte er laget små på omlag 40kvm og har totalt seks overnattingsplasser, bad, kjøkken samt oppholdssoner med peis. Den beskjedne størrelsen gir teltturens opplevelse av å bo sammen i et felleskap, men samtidig med boligens kvaliteter.


Anlegget har en kontemplativ karakter hvor Arkitekturen skal legge til rette for sanselige opplevelser av både bygninger og natur. Skogens “mystikk” har vært tema for tilnærming til oppgaven og ledende for utforming av alle de ulike arkitektoniske elementene.

Utvendig er byggematerialer i matt sort stål og ulike metallegeringer benyttet i hele anlegget for å gi alle hyttene en dempet kontrast til de frodige skogene. Det har vært et poeng å benytte metaller snare enn tre for å tydeliggjøre at et prosjekt er en intervensjon i skogen. inspirert at Finske Tove Jønssons skogsunivers er prosjektet opptatt av forholdet mellom kultur og natur. Samtidig som det er en motsetning mellom hyttene og skogen, er prosjektet samtidig oppstått utfra en følelse av samhørighet mellom det bygde rom og landskap.

Innvendig gran og furuskogene benyttet som materiale for gulv, vegger og møbler. De små rommene bringer materialene tett mot kroppen. Hyttene er utformet med en enkel geometri, formet som et bratt saltak som gir de små oppholdsrommene en ekstraordinær høyde på over fem meter. Store glasspartier i hver ende gir utsyn og nærhet til skogen.
Konstruksjonene er utviklet med tanke på å få hver hytte til å stå luftig og lett blant trærne. Her har det vært viktig å minimalisere dimensjoner og studere sammenføyninger på en måte som knytter hyttene til bakken på en spinkel og strukturell avklart måte.

Hyttenes trapper er konstruert som et selvbærende rør av perforerte metallplater. Disse er igjen spent inn i et fundament som får de over ti meter høye trappetårnene til å stabilisere seg selv uten å belaste hyttene.

En frittspennende gangbro ligger fritt an mellom trappetårn og hyttene.

Konstruksjonene er utviklet i nært samarbeid med Ingeniør Finn-Erik Nilsen.
 
Teknisk bygg for PAN-prosjektet

© 2020 sivilarkitekt espen surnevik as